Veelgestelde vragen

Bestelling

 • Hoe verloopt uw bestelling?

  Na het plaatsen van uw bestelling via onze tool op de website of via een mailtje naar handrails@genico.be, nemen wij contact met u op. Uw factuur wordt opgemaakt en doorgestuurd. Na betaling wordt een detailtekening met afmetingen, kleur, type leds… doorgestuurd ter goedkeuring. Na akkoord op deze tekening wordt de handgreep in productie genomen.

 • Wat is de prijs van een handgreep?

  De exacte prijs kan berekend worden via de tool op onze website.

 • Hoe lang bedraagt de productietermijn?

  Na akkoord op uw tekening ligt uw handgreep klaar voor afhaling na +/- 4 werkweken.

 • Hoeveel btw betaal ik?

  Afhaling voor zelfplaatsing is altijd 21% in de Europese Unie voor particulieren.

Technische vragen

 • Hoe meet ik mijn handgreep op?

  De juiste lengte van de handgreep wordt door de klant opgemeten en doorgegeven, deze wordt steeds afgerond per 5 cm.  

  Detail voor 'opmeting bij een rechte trap' OF 'opmeting bij een trap met draaitreden'

 • In welk materiaal wordt de handgreep gemaakt en wat zijn de afmetingen?

  De handgreep bestaat uit gepoederlakt staal. De handgrepen hebben steeds een afmeting van 40 mm breed op 20 mm dik. De handgrepen nemen een totale breedte in van 80 mm. (De bevestigingsvoetjes zijn 40 mm lang)

 • Wanneer ik kies voor de brede of smalle led?

  Als u de handgreep plaatst met de bedoeling om de ruimte te verlichten of als de trap tussen twee muren zit in een donkere ruimte, wordt meestal voor de brede led gekozen. Deze geeft heel wat klaarte. Dient de handgreep enkel voor sfeer- of oriëntatieverlichting, dan kiest u best voor de smalle leds.

 • Hoeveel bevestigingspunten heeft een handgreep?

  Dit hangt af van de totale lengte. Houd rekening met een gemiddelde afstand tussen de bevestigingspunten van 1200 à 1300 mm. Aan het begin en einde wordt ook telkens een bevestiging voorzien.

 • Kan de handgreep buiten geplaatst worden?

  Nee, onze handgrepen zijn enkel voorzien voor gebruik binnen.

 • In hoeveel delen wordt de handgreep gemaakt?

  De handgreep wordt altijd in één deel gemaakt. Houd hier dus rekening mee bij transport. Controleer steeds of de handgreep binnen kan tot aan de trap!

 • Wat zijn de afmetingen en specificaties van de meegeleverde driver (standaard 24VDC – 60 W)?

  De afmetingen zijn 163 x 43 x 32 mm (L x W x H). De driver wordt tussen de elektriciteitskast en de handgreep gemonteerd, zodat 220 V wordt omgezet in 24V. Het is geen DIN rail driver. Meestal wordt deze naast of in de elektriciteitskast gemonteerd (voor zover dit mogelijk is). Houd er rekening mee dat de driver bereikbaar moet blijven voor eventuele vervanging. zie detail

 • Kan de handgreep in alle kleuren voorzien worden?

  Deze kan gepoederlakt worden elk RAL kleur dat u wenst. We hebben enkele standaardkleuren ter beschikking: voor zwart hebben we RAL 9004 (antraciet), RAL 9005 (diepzwart), RAL 9011 (iets donkerder antraciet). Voor wit is dit RAL 9010 (crèmewit), RAL 9016 (spierwit), RAL 9003 (tussen crème- en spierwit). Andere RAL kleuren zijn op aanvraag en kunnen een supplement met zich meebrengen. De RAL kleuren kunnen afgewerkt worden in een matte of structuurlak. De matte lak is eerder een gladde lak, geeft een satijnen uitzicht en wordt aangeraden bij lichte kleuren. De structuurlak geeft eerder een matte look en is met een fijne korrel, deze lak wordt vooral aangeraden bij donkere, zwarte kleuren.

 • Tegen welk type muur kan de handgreep bevestigd worden?

  De handgreep kan tegen een klassieke stenen muur (snelbouw, betonsteen, beton, kalkzandsteen, …) geplaatst worden, maar ook tegen een stijlwand type Gyproc, volle houten wand, … Op een houten wand is onzichtbare (bij Gyproc + OSB) en zichtbare bevestiging een optie. Bij een stenen muur wordt de handgreep sowieso onzichtbaar bevestigd. Hier wordt ongeveer 9 cm diep geboord.                           

 • Zijn de leds dimbaar?

  Deze zijn dimbaar, wel raden we aan om een eigen transformator en dimmer te voorzien wanneer u de leds wenst te dimmen.

 • Welk type leds wordt in de handgreep geplaatst?

  Warm wit 2700K, 749lm/m, 120 leds/m, 24V, 9W/meter, breedte 8 mm, A+, IP20

  Koud wit 4000K, 816lm/m, 120 leds/m, 24V, 9W/meter, breedte 8 mm, IP20

 • Zijn alle lengtes mogelijk?

  De minimum lengte voor een handgreep met brede leds is 850 mm, voor een handgreep met smalle leds is dit 1050 mm. De maximum lengte is 5800 mm. De lengte van de handgreep moet steeds afgerond worden op een veelvoud van 5 cm. 

 • Kan een handgreep bij een trap met (dubbele) kwartdraai geplaatst worden?

  Dit kan zeker en vast! Onze handgrepen worden wel in rechte stukken gemaakt. In de hoeken zal er dus geen verbinding zijn tussen de handgrepen. Indien u voor een handgreep met leds kiest, moeten de kabeltjes tussen de twee handgrepen met elkaar verbonden en ingewerkt worden in het pleisterwerk.

  Bij het opmeten moet u goed nakijken dat de handgreep mooi evenwijdig blijft lopen met de traptreden, de helling van draaitreden verandert namelijk.  Zie detail

 • Kan ik zelf de leds aanleveren?

  Dit is zeker mogelijk. Indien u zelf de leds wenst aan te leveren, is het belangrijk rekening te houden met een maximale breedte van 13 mm. De kabel aan het uiteinde van de handgreep moet minimaal 250 mm zijn, voor het gemak van plaatsen en later bevestigen. Het leveren van de leds wordt door u geregeld. (Opsturen of binnen brengen, adres: Industriestraat 40, 8755 Ruiselede). Het plaatsen van de leds in de handgreep gebeurt altijd door Genico. In dit geval moet de voeding ook voorzien worden door de klant.

 • Waar wordt aansluiting voor leds in handgreep voorzien?

  Dit kan onderaan of bovenaan de handgreep. zie foto -  Belangrijk hierbij is dat we weten aan welke zijde van de trap de handgreep wordt geplaatst. Dit kan zowel rechts als links, dit wanneer u beneden aan de trap staat en naar boven kijkt. De aansluiting wordt na het plaatsen weggewerkt in het pleisterwerk Zie detail.

 • Kunnen de leds vervangen worden?

  Dit is enkel mogelijk met de brede verlichting. Bij de smalle leds moet handgreep gedemonteerd worden. De ledstrips hebben wel een heel lange levensduur.

 • Hoe bedien ik de verlichting in de handgreep?

  Dit kan door middel van een schakelaar, bewegingsmelder, astroklok of tijdschakelaar. Op de handgreep zelf kan geen bediening voorzien worden. De verlichting in de handgreep werkt op hetzelfde principe als de verlichting in een klassieke lamp in de woning. De bediening moet voorzien worden door de klant. Indien geen schakelaar mogelijk/voorzien is, raden we een astroklok of bewegingsmelder aan. De astroklok kan in de elektriciteitskast geplaatst worden en heeft talloze mogelijkheden qua bediening. Een voorbeeld hiervan is de astroklok van Theben. Dit moet ook door u, de klant, voorzien worden.

Plaatsing en transport

 • Op welke hoogte wordt de handgreep geplaatst?

  Standaard wordt deze op 900 mm loodrecht ten opzichte van de tredeneus geplaatst. De hoogte ten opzichte van de trap is natuurlijk persoonlijk, een verandering van de hoogte van de handgreep heeft geen effect op de lengte van de handgreep.

 • Welk bevestigingsmateriaal is er inbegrepen bij de handgreep?

  Bij handgreep wordt een box geleverd met volgende inhoud - zie foto

  - SDS Plus boor, diameter 13 mm

  - Blaasbalg om het geboorde gat stofvrij te maken

  - Reinigingsborstel om het geboorde gat te reinigen

  - Zeefhuls voor het chemisch anker

  - Chemisch anker (280 ml), past op standaard siliconespuit

  - Handleiding voor plaatsing

  - Eventuele transfo 60W (indien handgreep met leds)

  - Extra mengtuitjes chemisch anker

 • Worden de handgrepen geplaatst door genico?

  De handgrepen worden enkel voor afhaling voorzien, plaatsing gebeurt door de klant. In de praktijk wordt dit dikwijls uitgevoerd door de aannemer/schrijnwerker/elektricien. Een handleiding voor plaatsing is voorzien in de doos.

 • Kunnen de handgrepen geleverd worden?

  De handgrepen kunnen opgehaald worden in ons atelier, of op aanvraag verstuurd worden. Verzending binnen België is €220 excl. BTW, verzending binnen Europa is €320 excl. BTW.

 • In hoeveel delen wordt de handgreep gemaakt?

  De handgreep wordt altijd in één deel gemaakt. Houd hier dus rekening mee bij transport. Controleer steeds of de handgreep binnen kan tot aan de trap!

 • Hoe kan de handgreep vervoerd worden?

  De handgreep wordt in 1 deel ingepakt in beschermingsfolie en -karton. De lengte van de handgreep is dus ook ongeveer de lengte van het pakket. Houd rekening met een breedte van +/- 200 mm en een hoogte van +/- 150 mm. Het gewicht van een verpakte handgreep is maximaal 20/25 kg. Afhankelijk van de lengte van de handgreep kan deze op een aanhangwagen of op/in een bestelwagen geplaatst worden. Voorzie een paar spanriemen of touw, om de handgreep goed te bevestigen. Indien de handgreep afgehaald wordt door een externe transporteur, wordt de box aan de handgreep bevestigd.

Bezoek onze showroom

Industriestraat 40, 8755 Ruiselede

Onze toonzaal is open van maandag tot zaterdag via afspraak tussen 9 en 17 uur. Maak vandaag nog jouw afspraak en contacteer ons via info@genico.be of +32 51 68 99 09.Genico Showroom
 • Bezoek onze prachtige showroom - zie hier onze openingsuren